EU%2Dexport+varkensvlees+profiteert+van+handelsspanningen+VS+en+China
Nieuws
© Ruben Meijerink

EU-export varkensvlees profiteert van handelsspanningen VS en China

De wereldwijde handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China biedt kansen voor de Europese varkensvleesexport. Door de opgelegde importtarieven tussen beide grootmachten ontstaan handelsverstoringen, waarvan met name de EU en Zuid-Amerikaanse landen kunnen profiteren. Dit verwachten marktanalisten van RaboResearch.

Hoewel de Verenigde Staten (VS) en China hun tarieven tijdelijk voor negentig dagen hebben verlaagd, blijft de impact op de internationale varkensvleesmarkt aanzienlijk. China blijft de grootste afzetmarkt voor varkensvlees wereldwijd. Hoewel minder dan 5 procent van de Chinese consumptie wordt ingevuld door import, gaat het in absolute aantallen om enorme volumes. Chinese importeurs die afhankelijk zijn van Amerikaans varkensvlees kampen nu met toenemende margedruk.

Voor Amerikaanse exporteurs betekent dit dat de waarde van slachtafval daalt. China is nog altijd goed voor meer dan de helft van de jaarlijkse Amerikaanse export van slachtafval. Nu de toegang tot deze markt wordt belemmerd, zal Amerikaans slachtafval andere afzetmarkten moeten vinden, maar wel tegen lagere prijzen. Europa kan daarentegen juist meer slachtafval afzetten in China, verwacht RaboResearch.

Krimp varkensvleesproductie

De varkensvleesproductie in Europa steeg vorig jaar met 2 procent ten opzichte van 2023, maar voor 2025 voorziet RaboResearch een productiedaling van 1,5 procent. De totale varkenspopulatie in de EU daalde in 2024 met 1 procent, terwijl de zeugenstapel met 3,4 procent afnam. Nederland kende de sterkste daling van het aantal zeugen met 14 procent, mede door bedrijfsbeëindigingen. In Duitsland, Denemarken en enkele kleinere landen steeg het aantal varkens licht.

Door het kleinere aanbod en verbeterde exportmogelijkheden, verwacht RaboResearch in Europa stijgende varkensprijzen. Duitsland profiteert daarbij van de herwonnen MKZ-vrije status, waardoor de export naar nieuwe markten weer mogelijk is. Het Amerikaanse importtarief van 10 procent voor varkensvlees uit de EU zal volgens de analisten slechts een beperkt effect hebben op de Europese export.

Denemarken, Polen, Spanje, Italië en Nederland waren in 2024 de grootste exporteurs van varkensvlees naar de VS. Toch wordt verwacht dat deze landen de verminderde handel met Amerika goedmaken door de toegenomen exportmogelijkheden richting China.

Effect op grondstoffenmarkt

De handelsspanningen beïnvloeden ook de grondstoffenmarkt, met name de prijs van sojameel. Minder export van oliehoudende zaden uit de VS zorgt voor lagere voerkosten voor Amerikaanse varkenshouders, wat deels compenseert voor de exportverliezen. Tegelijkertijd remt het Amerikaanse handelsbeleid investeringen in de eigen varkenssector, terwijl andere regio’s juist een snellere groei laten zien.

Voerkosten blijven in 2025 wereldwijd sterk schommelen. In Noord-Amerika, Zuidoost-Azië en Europa dalen de kosten waarschijnlijk ten opzichte van vorig jaar, maar in Zuid-Amerika stijgen ze juist door een sterke vraag naar diervoeders en wisselkoersfluctuaties.

Daarnaast blijft er onzekerheid op de markt door de aanhoudende problemen met mond-en-klauwzeer (MKZ) in Europa en Zuid-Korea. De voortdurende dreiging van Afrikaanse varkenspest in Noord-Amerika, de EU en Azië speelt hier ook een rol in.

Stelling

Loading

Weer

Meer weer