Varkenshouder Van de Ven: 'Dieren doen het op biovoer hartstikke goed'
In het Noord-Brabantse Wintelre runt Henri van de Ven al ruim 27 jaar een varkensbedrijf. Drie jaar geleden is hij overgestapt van gangbaar naar biologisch en is hij met zijn gezin ook een biologische boerderijwinkel begonnen. Daarnaast fungeert het bedrijf als zorgboerderij voor kinderen van 4 tot 14 jaar.
Als biologische varkenshouder heeft Van de Ven nu aanzienlijk minder dieren. Het werk zelf is wat zwaarder geworden, maar hij zegt veel minder druk te ervaren. 'We doen ons werk echt met plezier.'
De Vennekuus is een gesloten varkensbedrijf. Alle biggen worden zelf opgelegd in de vleesvarkensstal. De vleesvarkens worden gevoerd volgens een drie-fasen-systeem. 'De dieren doen het op biologisch voer technisch hartstikke goed en de afzet is verzekerd. Dit is leuk varkens houden zo', stelt Van de Ven.
Werken met biologisch voer kent wel nodige uitdagingen, omdat er veel eisen aan het voer worden gesteld. Voor de vleesvarkens zijn er beperkingen aan de hoeveelheid omschakelgrondstoffen en een deel van de grondstoffen moet uit de regio komen. Bovendien zijn synthetische producten en fytase niet toegestaan.
Ruime en positieve ervaring met vrijloopkraamhokken
Omdat hij een biologisch bedrijf runt, heeft Van de Ven ruime ervaring met vrijloopkraamhokken. 'Voor ons is het inmiddels een vanzelfsprekendheid om te werken met vrijloopkraamhokken. Uiteraard blijven er dingen waar je goed op moet letten, maar je ziet dat het minder stress voor de zeugen oplevert, waardoor er meer rust is en je een vlotter werpproces krijgt. Dat vind ik erg positief.'
Het Noord-Brabantse bedrijf heeft 24 vrijloopkraamhokken. De biggen blijven minimaal zes weken bij de zeug, waarna ze worden gespeend. Op 10 tot 12 weken leeftijd gaan ze naar de vleesvarkensstal.
Optimaal microklimaat in biggennest
Biologisch gehouden varkens moeten lekker het hele jaar rond buiten kunnen lopen. Dat geldt ook voor de zeugen en biggen in het kraamhok.
Voor de zeugen met hun grote omvang zijn buitentemperaturen geen probleem, maar in de winter kan dit wel een uitdaging geven bij de biggen. De biggen hebben namelijk meer behoefte aan warmte. Daarom is in het binnenhok een ruimte gecreëerd waarbij ze onder de warmtelamp en uit de tocht kunnen liggen.
Maar de ondernemer verkoopt ook biologische eieren van zijn eigen kippen en allerlei seizoensproducten, zoals biologische groentes uit eigen moestuin, zelfgemaakte jammen en sappen en diverse streekproducten. Zo probeert hij op zijn eigen manier zijn steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.
'We hopen ons assortiment steeds verder uit te breiden. We geloven in de kracht van lokale, biologische producten en kijken ernaar uit om ons aanbod te verruimen en verbeteren', besluit Van de Ven.
Nieuws over De Heus

Over De Heus
De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...
Meer van De Heus
Lees ook